Vastgoednieuws

Een woning kopen vanaf 2023? Dit moet je weten!

Een woning kopen in 2023? Dit moet je weten.

Bij een nieuw jaar horen nieuwe regels. Ben je van plan om een huis te kopen? Dan zijn er een aantal nieuwe regels en een aantal regels die veranderd zijn. We geven je graag even een overzicht.

Renovatieverplichting

Koop je vanaf 2023 een energieverslindende woning, dan zal je die woning verplicht moeten renoveren. Concreet gaat het over woningen met een EPC-score E of slechter. In dit geval moet je de woning binnen de vijf jaar na de notariƫle akte verplicht renoveren tot minstens EPC label D.
Meer hierover kan je trouwens lezen in ons vorig nieuwsbericht.

Overstromingsgevoeligheid

Het risico op overstroming van een woning wordt verduidelijkt met een nieuwe score. Deze score moet vermeld worden wanneer een woning te koop komt.

De P(erceel)-score en G(ebouw)-score worden onderverdeeld in 4 klassen van A tot en met D en naargelang de overstromingsbron (regen, vanuit de zee of vanuit rivieren):

  • klasse A: geen overstroming gemodelleerd
  • klasse B: kleine kans op overstromingen onder klimaatverandering;
  • klasse C: kleine kans op overstromingen onder huidig klimaat;
  • klasse D: middelgrote overstromingskans onder huidig klimaat.

Heb je een P- en/of G-score in klasse D? Dan zal ook het overstromingssymbool moeten vermeld worden in de vastgoedadvertentie

Renteloze leningen

Voor bepaalde verplichtingen zal je extra budget moeten voorzien. De Vlaamse Regering engageert zich daarom in haar klimaatplan ook om je financieel te helpen bij die renovatiewerken. De VerbouwLening (0%-lening) wordt verhoogd naar 60.000 euro met een looptijd van maximaal 25 jaar. Je kan trouwens ook nog steeds gebruik maken van de VerbouwPremie de Vlaamse Overheid.

Notaris wordt goedkoper

Er komt ook goed nieuws voor wie een woning wil kopen in 2023. Het wordt goedkoper om naar de notaris te gaan. Ligt de aankoopprijs van je nieuwe woning tussen 150.000 en 300.000 euro, dan betaal je gemiddeld tot 1.000 euro minder.

Hoe komt dit juist? De kosten die verbonden zijn voor de opmaak van de aankoop- en kredietakte worden begrensd en ook het ereloon van de notaris daalt.


Ben je nog op zoek naar jouw geluksplekje? Kijk dan even tussen ons aanbod!

Bron: Vlaanderen.be, Zimmo.

Delen