Vastgoednieuws

Woningen met een slecht EPC-label krijgen vanaf 2023 een renovatieverplichting

Woningen met een slecht EPC-label krijgen vanaf 2023 een renovatieverplichting.

De renovatieverplichting voor niet-residentiële gebouwen gaat in op 1 januari 2023. Word je vanaf 2023 de nieuwe eigenaar van een woning of appartement met een slecht EPC-label? Dan word je verplicht om binnen de 5 jaar energetisch te renoveren tot (minstens) label D.

Vanaf 1 januari 2023 geldt voor alle woongebouwen een minimum EPC-label, die moet behaald worden 5 jaar na overdracht. Ben je vanaf 2023 de nieuwe eigenaar van een woning of appartement met een slecht EPC-label, moet die binnen de 5 jaar energetisch verbeterd worden tot minstens label D. Het EPC-label D is een tussenstap, mits de Vlaamse Regering een langetermijnplan vastlegt tot 2050.

Van label D naar label A voor eengezinswoningen

Wie vanaf 1 januari 2023 de nieuwe eigenaar, opstalhouder of erfpachter wordt van een eengezinswoning of collectief woongebouw, moet minstens een EPC-label D halen binnen de 5 jaar na verlijden van de authentieke akte. Dit minimaal EPC-label na overdracht wordt vanaf 2028 aangescherpt tot label C, vanaf 2035 tot label B en vanaf 2040 tot label A. 

Afwijkend langetermijnpad voor appartementen

De grondige renovatie van appartementsgebouwen is een uitdagende opdracht, omdat het renoveren technisch gezien complexer is, er meerdere eigenaars samen tot een beslissing moeten komen en er gezamenlijke financiering moet opgebouwd worden. Voor deze gebouwen is meer tijd nodig om renovaties grondig voor te bereiden en te financieren.

Voor appartementen wordt daarom pas verstrengd tot label B voor aankopen vanaf 2040 (in plaats van 2035 bij eengezinswoningen), en tot label A voor aankopen vanaf 2045 (in plaats van 2040 bij eengezinswoningen).

Steunmaatregelen

De Vlaamse Overheid voorziet een aantal aantrekkelijke financiële steunmaatregelen om nieuwe eigenaars te motiveren hun woning meteen grondig energetisch te renoveren.
Zo is er het renteloos renovatiekrediet, energielening+, EPC-labelpremie en Mijn Verbouwpremie. Meer info hierover kan je terugvinden op de website van de Vlaamse Overheid www.vlaanderen.be.

Bronnen: Vlaams Energie- en Klimaatagentschap, mijnbenovatie.be, Cib.be

Delen