Vastgoednieuws

Woonbonus afgeschaft vanaf 1/01/2020, registratierecht van 7 naar 6%

Woonbonus afgeschaft vanaf 1/01/2020, registratierecht van 7 naar 6%

Toekomstig minister-president Jan Jambon (N-VA) en de partijvoorzitters van N-VA, CD&V en Open Vld stelden eergisteren het nieuwe Vlaamse regeerakkoord voor op een persconferentie. In dit document worden de plannen van de toekomende Vlaamse regering voor de volgende 5 jaar uit de doeken gedaan. We lichten hierna enkele opmerkelijke zaken toe en we houden je uiteraard op de hoogte van hun verdere uitwerking.

De nieuwe Vlaamse Regering schaft de woonbonus per 1 januari 2020 af. Door de woonbonus krijgen eigenaars die een lening aangaan voor de aankoop van hun gezinswoning een fiscaal voordeel gedurende de gehele looptijd van hun lening. Dat voordeel kan aardig oplopen, tot bijna 40.000 euro voor een koppel bij een lening van 25 jaar. De Regering beslist ter compensatie om het registratierecht op de gezinswoning te laten zakken, van 7 naar 6%. In 2002 verlaagden de registratierechten van 12,5% naar 10%, vorig jaar werden ze verder verlaagd naar 7% en binnenkort wordt het dus 6%. Dit betekent dat op 18 jaar tijd de registratierechten werden gehalveerd.

Ter voorbeeld: bij een woning van 325.000 euro wordt vandaag 22.750 euro registratierecht betaald, vanaf 1 januari wordt dat 19.500 euro. Een onmiddellijke korting van 3.250 euro dus. Voor wie een woning van minder dan 200.000 euro koopt, blijft de korting van 5.600 euro gelden, gezien er op de eerste schijf van 80.000 euro geen registratierechten verschuldigd zijn. Voor woningen in kernsteden of de Vlaamse Rand rond Brussel bestaat dat voordeel voor woningen tot 220.000 euro. Wie energetisch renoveert betaalde op vandaag 6% registratierecht, maar dat wordt verder verlaagd naar 5%.
Ook wil de Vlaamse Regering inzetten op een verhoging van de renovatiegraad. De premies die gericht zijn op energiebesparing, kwaliteitsverbetering en aanpassing van de woning worden in één loket gebundeld met het oog op een overkoepelende woningrenovatiepremie. Eigenaars zullen voor het verkrijgen van een substantiële renovatiepremie (min. € 5.000) of energielening (min. € 7.500) over een EPC moeten beschikken. Naast de verplichte dakisolatie en dubbele beglazing zal gradueel een maximale EPC-score richting 2050 bepaald worden, rekening houdend met de woningtypologie. De lange termijndoelstelling van gemiddeld 100 kWh/m2 wordt verfijnd.

Er was reeds bekend dat wie een onzuinige woning koopt of erft vanaf 2021 uiterlijk binnen de 5 jaar na notariële overdracht tot een energetische renovatie moet overgaan. Deze eigenaars zullen op een versoepeling van de voorwaarden voor een energielening kunnen rekenen. Daarnaast zullen huurwoningen moeten voldoen aan een steeds verbeterde maximale EPC-score. De mogelijkheid tot het opstellen van een lijst voor malafide huurders en verhuurders wordt onderzocht en op vlak van anti-discriminatie maatregelen op de huurmarkt wil men inzetten op zelfregulering en de versterking van de huidige instrumenten.

Bron: biv.be

Delen