Vastgoednieuws

Vastgoedmakelaar: 4 keer meerwaarde voor je verkoop

Vastgoedmakelaar: 4 keer meerwaarde voor je verkoop

Wanneer men een onroerend goed wil (ver)kopen of (ver)huren komt daar heel wat meer bij kijken dan enkel maar een advertentie plaatsen en een bordje ophangen.

HIJ ZORGT VOOR EEN CORRECTE PRIJSBEPALING

“Veel mensen onderschatten het belang van een correcte prijssetting voor hun woning”, zegt vastgoedmakelaar Vansweevelt. “Ze denken vaak dat ze weten hoeveel hun woning waard is, maar dat is meestal een emotionele benadering van de prijs. Ze hebben lief en leed gedeeld in hun woning. Maar je moet natuurlijk het totaalplaatje bekijken.” Een vastgoedmakelaar redeneert rationeel. Hij kent de prijs, de markt en de regio, en dat laatste valt niet te onderschatten. “Twee vergelijkbare huizen kunnen een groot prijsverschil hebben, zelfs al liggen ze maar een halve kilometer uit elkaar.”

HIJ NEEMT DE ADMINISTRATIEVE ROMPSLOMP UIT HANDEN

“Wij regelen de hele papierwinkel. We gaan naar de notaris, zorgen voor het bodemattest, regelen het EPC, de elektriciteitskeuring, vragen bouwplannen op bij de gemeente, … De complexiteit van de dossiers neemt trouwens almaar toe. Straks is er ook nog het asbestattest en de woonpas waarop we moeten letten.” De vastgoedmakelaar zorgt ook dat de compromis tot in de puntjes correct is. “We vermelden er alles in op een transparante manier, en maken concrete afspraken. Blijft de kachel in de woning of gaat hij mee met de verkopers? Mogen de gordijnen blijven hangen? Goede afspraken rond roerende zaken zijn nodig, zodat er achteraf geen discussie mogelijk is. Die correcte handelswijze is voor de twee partijen echt wel een toegevoegde waarde.”

HIJ PRESENTEERT DE WONING OP EEN AANTREKKELIJKE MANIER

Professionele foto's

Een vastgoedmakelaar plaatst je woning op een aantrekkelijke manier in de markt. “De foto’s worden meestal gemaakt door professionele fotografen” zegt Vansweevelt. “Die foto’s gebruiken we dan op de website, in de lokale krantjes en in de brochure van elke woning. Een brochure van je eigen woning is natuurlijk fijn voor de eigenaars, maar ook zeer handig voor kandidaat-kopers: alle belangrijke informatie staat verzameld in één document.”

Sociale media
Ook sociale media worden steeds belangrijker. Daarom publiceren we elke woning op Facebook. Mensen taggen hun vrienden in onze berichten, en daardoor neemt het aantal kandidaat-kopers serieus toe. Doordat vastgoedmakelaars online vaak een groot netwerk hebben, zien veel meer mensen de woningen die te koop staan: gemiddeld wel 25.000 views per woning. Zo’n dingen kan je als particulier moeilijk realiseren.”
Interieur make-over

“Het gebeurt soms ook dat we een woning een gedeeltelijke make-over geven. Is de woonkamer echt lelijk? Dan frissen we die bijvoorbeeld op met een likje verf op de muren of enkele mooie meubels. Zo krijgen kandidaat-kopers een beter beeld van wat er van die woning te maken valt.”

HIJ SPEELT VOOR BEMIDDELAAR

Kies je voor een vastgoedmakelaar? Dan onderhandelen de kandidaat-kopers met hem, en niet rechtstreeks met de verkoper. En dat is een goede zaak volgens Vansweevelt. “Wij zorgen ervoor dat die communicatie aangenaam en correct verloopt. Soms zijn er veel kandidaten die op hetzelfde moment interesse hebben in een woning. Als je dat niet goed kan beheren, ontstaat er chaos. Maar die kandidaat-kopers zijn natuurlijk wel met de koop van hun leven bezig, dus transparantie en een correcte communicatie is noodzakelijk, en daar biedt een professional toch echt wel een meerwaarde.”

“Het bieden van de koper en het tegenbieden van de verkoper kan er soms emotioneel en passioneel aan toe gaan. Het is een hectisch spel. Wij zorgen ervoor dat dat allemaal op een aangename manier verloopt, zodat er zeker geen conflicten ontstaan. En voor de verkoper bieden wij alleen maar voordelen, want soms levert de verkoop door ons nog meer op dan verwacht.”

Delen