Vastgoednieuws

Hoe koop je een nieuwbouwwoning op plan?

Hoe koop je een nieuwbouwwoning op plan?

Een nieuwbouwwoning kopen op plan

Ben je op zoek naar een geluksplekje? Dan kan je overwegen om een nieuwbouwwoning te kopen. Zulke huizen of appartementen zijn vaak nog niet helemaal af dus vraag je je misschien wel af hoe je zo’n woning op plan koopt? Er zijn natuurlijk wel enkele belangrijke dingen waar je best rekening mee houdt. We geven je hierbij enkele handvaten om je droom van het bezitten van een nieuwbouwwoning te verwezenlijken.

Stap 1: Bepaal uw budget

Voordat je begint met zoeken naar een nieuwbouwwoning op plan, is het belangrijk om uw budget te bepalen. Het is goed om op voorhand te weten hoeveel je voor je woning kan geven. Houd er rekening mee dat er naast de aankoopprijs van de woning ook andere kosten zijn, zoals registratierechten, notariskosten en btw. Zorg ervoor dat u deze kosten in uw budget opneemt.

Stap 2: Zoek naar nieuwbouwwoning

Nu je je budget kent, kan je beginnen met zoeken naar nieuwbouwwoningen. Je kan kiezen uit verschillende woningtypes en -groottes, afhankelijk van uw budget en woonbehoeften. Het is belangrijk om te kijken naar de plannen en lastenboeken van de woningen, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Ben je zeker van de juiste woning? Zijn al je vragen beantwoord? Je financiering gecheckt? 

Proficiat, je bent klaar voor de aankoop van je woning!

Stap 3: Onderteken de koopovereenkomst

Als je een woning hebt gekozen, is het tijd om de koopovereenkomst, ofwel compromis, te ondertekenen. Deze overeenkomst bevat de belangrijkste voorwaarden van de verkoop, zoals de prijs, de geraamde opleveringsdatum en de betalingsvoorwaarden. Als basis voor deze overeenkomst wordt het plan en het lastenboek gebruikt. Lees deze overeenkomst zorgvuldig door en vraag indien nodig om verduidelijking voordat u deze ondertekent. We laten ook eerst jouw notaris de overeenkomst controleren voor je die tekent.

Jouw zekerheid? De bescherming volgens de wet Breyne!

Als koper van een nieuwbouwwoning op plan geniet je in België de bescherming van de wet Breyne. De wet Breyne is bedoeld om de rechten van de consument te waarborgen bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Het biedt belangrijke waarborgen en verplichtingen voor zowel de bouwondernemer als de koper.

Stap 4: keuzes maken

Een groot voordeel van kopen op plan is dat je zelf nog keuzes mag maken naar afwerking van je woning. De plaatsing van de stopcontacten, keuze van de vloerbedekking, badkamer, keuken… Telkens wanneer we jullie inbreng nodig hebben laten we je dit op tijd weten en we brengen je in contact met onze leveranciers.

Stap 5: Woning klaar? Dan komt de voorlopige oplevering

We voorzien enkele keren een werfbezoek tijdens de afwerkingsfase van je woning.

Zijn de werken afgerond, dan is het tijd voor het langverwachte moment: de (voorlopige) oplevering. Merken we nog dingen op die niet helemaal goed zijn, dan zorgen we ervoor dat die aangepast worden! We gaan voor kwaliteit, dus dat krijgen jullie ook.

Trommel de verhuisploeg al maar op!

Stap 6: de definitieve oplevering

Een jaar na de voorlopige oplevering is het tijd voor de definitieve oplevering. Eventuele laatste foutjes die tijdens de voorlopige oplevering en de waarborgtermijn werden vastgesteld, rechtgezet? Proficiat met je aankoop!

Heb je nog meer vragen, neem dan even contact met ons op, we helpen je graag verder.

Klaar om met vertrouwen je geluksplekje aan te kopen? Bekijk onze projecten hier

Delen