Vastgoednieuws

Het verlaagde btw-tarief bij nieuwbouw: een kans voor betaalbaar wonen

Het verlaagde btw-tarief bij nieuwbouw

De betaalbaarheid van woningen wordt steeds meer een urgente kwestie. Om deze uitdaging aan te pakken en de bouwsector te stimuleren, heeft de overheid verschillende maatregelen ingevoerd. Eén van deze maatregelen is het verlaagde btw-tarief bij nieuwbouw. In deze blog vertellen we je alles wat je over dit tarief moet weten.

Wat houdt het verlaagde btw-tarief in?

Normaal gesproken geldt er een standaard btw-tarief van 21% op de verkoop van goederen en diensten in België. Het verlaagde tarief bij nieuwbouw houdt in dat er slechts 6% btw wordt toegepast op de aankoop van nieuwe woningen.

Waarom wordt het verlaagde btw-tarief toegepast?

De invoering van het verlaagde btw-tarief bij nieuwbouw dient meerdere doelen.

Ten eerste is het bedoeld om de betaalbaarheid van woningen te vergroten. Door de kosten voor potentiële kopers te verlagen, wordt het voor meer mensen mogelijk om een huis te kopen.

Daarnaast fungeert het verlaagde tarief als een stimulans voor de bouwsector. Door het aantrekkelijker te maken om te investeren in nieuwbouwprojecten, wordt de activiteit in de bouw gestimuleerd. Het leidt tot meer bouwprojecten, meer jobs in de bouwsector en een algemene stimulans voor de economie.

Wie komt er in aanmerking voor deze regeling?

Het verlaagde btw-tarief bij nieuwbouw is meestal van toepassing op woningen die voldoen aan bepaalde criteria.

1. Bestemming: De woning moet bestemd zijn voor permanente bewoning, wat betekent dat het verlaagde tarief niet van toepassing is op bijvoorbeeld vakantiewoningen.

2. Eigen gebruik: Het verlaagde tarief is alleen van toepassing als de woning wordt gekocht voor eigen gebruik en niet voor commerciële doeleinden.
3. Registratie en documentatie: Er zijn specifieke registratie- en documentatievereisten waaraan moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor de korting, zoals het indienen van bepaalde documenten bij de belastingdienst.

Het is belangrijk om de lokale wetgeving en regelgeving te raadplegen om de specifieke voorwaarden te begrijpen waaraan moet worden voldaan.

6% btw bij Idylia

Idylia heeft nog één nieuwbouwwoning in aanbieding waarop het verlaagde btw-tarief van toepassing is: project Tulleners te Lanaken.
Neem vandaag nog contact met ons op om je plannen te bespreken en te profiteren van deze voordelige regeling.

Samenvatting

Het verlaagde btw-tarief bij nieuwbouw biedt voordelen voor zowel potentiële kopers als de bouwsector. Door de kosten van woningen te verlagen en de activiteit in de bouwsector te stimuleren, draagt deze regeling bij aan een betere betaalbaarheid van woningen én aan economische groei. Het is belangrijk voor potentiële kopers om zich bewust te zijn van deze regeling en de mogelijke voordelen die het kan bieden bij het kopen van een nieuwe woning.

Wacht niet langer en maak gebruik van het verlaagde btw-tarief van 6% terwijl het nog kan! Contacteer ons voor meer informatie of voor persoonlijk advies.

Delen