Vastgoednieuws

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

Asbestattest verplicht vanaf 23 november

Asbest: een populaire stof die decennialang op allerhande manieren in bouwmaterialen verwerkt werd. Asbest bleek echter gezondheidsrisico’s met zich mee te brengen en is al een hele tijd verboden. Toch zit er nog veel asbest in onze woningen en daarom komt er een bijkomend attest bij de verkoop van je woning. Vanaf 23 november 2022 wordt het namelijk verplicht om een asbestattest voor te leggen bij de verkoop van een woning die gebouwd werd voor 2001. Op die manier wil de Vlaamse regering asbest inventariseren, renovaties veiliger maken en Vlamingen stimuleren om asbest te verwijderen.

Het asbestattest wordt verplicht

Ben je van plan om je woning te verkopen en werd die woning gebouwd voor 2001? Dan ben je vanaf 23 november 2022 verplicht om een asbestattest voor te leggen aan de kopers. De informatie uit het asbestattest zal opgenomen worden in het compromis en de notariële akte. Zo zijn de nieuwe eigenaars op de hoogte van eventuele asbesthoudende materialen in de woning en weten ze welke stappen ze kunnen ondernemen om hun nieuwe stekje helemaal asbestvrij te maken.

Vanaf 2032 zal elke eigenaar van een woning ouder dan 2001 over een asbestattest moeten beschikken, ook al heb je geen plannen om je woning te verkopen. Verhuurders die over een asbestattest beschikken, moeten het document ook voorleggen aan de huurders.

Asbest werd in België pas verboden in het jaar 2000. Daarom worden enkel woningen gebouwd voor 2001 aan het verplichte asbestattest onderworpen. Nieuwere woningen kunnen geen asbest bevatten.

Wat is dat asbestattest precies?

Het asbestattest geeft een overzicht van alle asbesthoudende materialen die eventueel aanwezig zijn in de woning. Zit er asbest in je huis of appartement, dan krijg je ook advies over hoe je met de asbestmaterialen moet omgaan. Je leest bovendien in welke staat het asbest zich bevindt en of het asbestmateriaal in zijn huidige staat gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Wanneer alle woningeigenaars dankzij het asbestattest op de hoogte zijn van het aanwezige asbest in de woning, kunnen ze er op een veilige manier mee omspringen. Zo wil de overheid voorkomen dat mensen hun gezondheid in gevaar brengen wanneer ze onbezonnen aan renovatiewerken beginnen. Daarnaast wil de overheid woningeigenaars en –kopers met het asbestattest stimuleren om asbest op een veilige manier te verjagen uit hun woning.

Hoe kan je een asbestattest verkrijgen?

Enkel erkende asbestdeskundigen zullen een asbestattest mogen opmaken. Die experts komen ter plekke in je woning en voeren een grondige visuele inspectie uit. Zijn er documenten beschikbaar over de gebruikte bouwmaterialen, dan zullen ze die eveneens inkijken.

Momenteel zijn de eerste asbestdeskundigen nog in opleiding bij Fedabest. In de zomer zullen ze aan de slag kunnen gaan. Ben je van plan om je woning na 23 november te verkopen, dan kan je dus binnenkort al een gecertificeerde asbestdeskundige uitnodigen.

Bron: Zimmo

Delen