6 vragen wanneer je je eerste woning koopt07 december 2017

6 vragen wanneer je je eerste woning koopt
1. Hoeveel jaar ga ik ongeveer in de woning wonen?

Deze vraag is cruciaal om te beslissen naar wat voor soort woning je op zoek bent. Begin je met een starterswoning of ben je op zoek naar een woning voor altijd? Wellicht speelt vraag 2 hierin ook wel een rol.

2. Welk budget kan en wil ik vooropstellen?

Voor een antwoord op deze vraag, vraag je best ook raad aan je bank. Deze professionals kunnen met jou bekijken wat haalbaar is en wat niet, onder andere op basis van je maandelijks inkomen.

3. Waar liggen mijn prioriteiten qua indeling?

Vind je het belangrijk om een tuin te hebben of wil je in ruil liever een iets grotere woonoppervlakte? Hoeveel kamers heb je minimum nodig? Zorg dat je weet welke elementen je in een woning zoekt zodat je gericht kunt ‘filteren’ tijdens je zoektocht.

4. Hoeveel werk wil ik (laten) uitvoeren in de woning?

Stel jezelf de vraag of je bereid bent om te renoveren en/of verbouwen. Indien je dit niet ziet zitten, kun je beter naar nieuwbouwprojecten uitkijken of woningen die helemaal instapklaar zijn.

5. Wanneer wil je verhuizen?

Dit hangt samen met de vorige vraag. Als je zo snel mogelijk wilt verhuizen, is er waarschijnlijk weinig tijd om te renoveren of verbouwen. Daarnaast kijk je best ook even na of de woning beschikbaar is bij het ondertekenen van de akte.

6. Hoe belangrijk is de geografische ligging?

Maak voor jezelf uit binnen welke straal/regio je een woning gaat zoeken. Wil je graag in het centrum van een stad wonen, of liever meer afgelegen in het groen? Zo kun je gerichter rondkijken op immowebsites of bij je vastgoedmakelaar.

Bron: Hebbes - 7/12/17 Overzicht nieuws